.

.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ζέα

Ζέα
 είναι ο άρτος της ζωής που κάθε καταναλώτης οφείλει έστω να ενημερωθεί, πριν το καταναλώσει. Η Ζέα sτα Ιταλικά λέγεται Faro, στα Αγγλικά Emmer Wheat, στα Γερμανικά  Emmer και η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum Dicoccum. Μην την  μπερδεύετε με το αλεύρι ντίνκελ (dinkel, spelt), αυτό είναι ποικιλία που  εμφανίστηκε αργότερα.
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
  • Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
  • Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
  • Περιέχει  40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο  επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
  • Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε.
  • Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
  • Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
  • Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Είναι  πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι  απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα.  Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και  διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Τα  προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο  θρεπτικά και  συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού  βάρους.